Nordic Walking

Fit met Nordic Walking

Nordic Walking is een intensieve vorm van sportief wandelen waarbij gebruik gemaakt wordt van speciaal ontwikkelde wandelstokken; de Nordic Walking stokken.

De bewegingen van de armen, benen en het lichaam zijn tijdens het wandelen met stokken gelijk aan het bewegingsritme bij stevig wandelen.

Het is een beweging die enigszins te vergelijken is met langlaufen maar dan met kortere stokken en wandelschoenen.

Bij Nordic Walking gebruikt men het bovenlichaam en de armen op een soepele en gezonde manier, waardoor er een hoger energieverbruik ontstaat dan bij gewoon wandelen, sportief wandelen of joggen.

Train 90% van je spieren

Bij Nordic Walking worden vrijwel alle spieren (90%) van het lichaam getraind: het is een “total body workout”. Daarnaast heeft Nordic Walking ook een positief psychisch effect.

Je bent lekker actief in de natuur bezig en in je eigen tempo geniet je van de buitenlucht en het uitzicht. Je zult je dus niet alleen fysiek maar ook psychisch positief ontwikkelen.

Met Nordic Walking activiteiten kun je makkelijk beginnen. Het is ook eenvoudig vol te houden, ongeacht de leeftijd, geslacht of bewegingservaring.

Je kunt het alleen of in een groep beoefenen. Hoewel het natuurlijk leuker is om het met meerdere mensen te doen want tijdens het “Nordic Walken” kun je gewoon gezellig blijven praten.

Voordelen van Nordic Walking

Al met al heeft Nordic Walking een heleboel voordelen. We hebben ze op een rij gezet:

 1. Uithoudingsvermogen, kracht, beweeglijkheid en coördinatie worden getraind.
 2. Je gebruikt ongeveer 600 spieren. Dat is 90% van het gehele lichaam en dus beduidend meer dan bij de meeste andere activiteiten en sporten.
 3. De stokken bieden goede steun en stabiliteit, waardoor er tot 30% minder belasting ontstaat op spieren en gewrichten in enkels, knieën, heup en rug dan bijvoorbeeld bij joggen en hardlopen.
 4. Het lichaam verbruikt tot 46% meer energie dan bij joggen of sportief wandelen.
 5. Ideale bewegingsvorm voor gewichtsvermindering en conditieverbetering.
 6. Op een laag inspanningsniveau geeft Nordic Walking grote fysieke effecten.
 7. Nordic Walking stimuleert en mobiliseert, door de diagonaaltechniek, de schouderspieren, nekspieren, rugspieren en buikspieren. Hierdoor ontstaat een weldadige effect op nek, schouder, boven- en onderrug.
 8. Geeft meer stabiliteit in de wervelkolom, daarom ook geschikt voor mensen met rugklachten.
 9. Het immuunsysteem wordt versterkt.
 10. De afbraak van stresshormonen wordt bevorderd.
 11. Het is veilig, plezierig en ontspannend. Nordic Walking is een inspannende ontspanning!
 12. Bij Nordic Walking blijft er genoeg tijd en adem over voor een gezellig praatje met je medewandelaars.

Voordelen t.o.v. hardlopen en wandelen

Nordic Walking biedt heel veel voordelen ten opzichte van hardlopen, joggen en actief- of recreatief wandelen. Zelfs op een laag inspanningsniveau geeft Nordic Walking grote fysieke effecten.

Er is inmiddels al veel onderzoek gedaan naar de effecten van Nordic Walking. Nordic Walking heeft o.a. een positief effect op je conditie.

Het is gebleken uit één van de onderzoeken dat bij alle deelnemers het verbruik van zuurstof en energie toeneemt.

Eveneens toont het onderzoek aan dat het lopen met stokken tot betere resultaten leidt voor zowel fysieke als psychische aspecten, dan het lopen zonder stokken.

Voor wie is Nordic Walking?

Jong, oud, man, vrouw, dik of dun; iedereen kan aan Nordic Walking doen! Nordic Walking is voor iedereen toegankelijk.